To Εργατικό Κέντρο Μήλου συμμετέχει στην 24ώρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για αύριο 07.02.2012, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της Τρόϊκας. Η ανακοίνωση εδώ

Συνάντηση ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ για τα εργασιακά θέματα. Δείτε το σχετικό κείμενο
εδώ

Επιστολή κάλεσμα προς την S&B. Δείτε την επιστολή
εδώ

Ανακοίνωση κάλεσμα σε απεργία και Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου «Συνάδελφοι, στην υπόλοιπη Ελλάδα τους τελευταίους μήνες γίνονται μεγάλες μειώσεις των μισθών, όχι μόνο στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό. Για αυτό φταίει η νομοθεσία που πέρασε μέσα στα δύο τελευταία χρόνια και κατάργησε πολλές ρυθμίσεις που προστάτευαν τους εργαζόμενους και τις αποδοχές τους. Επειδή οι μισθοί μειώνονται παντού, δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε ότι σύντομα θα ζητήσουν οι εργοδότες να μειώσουν και εδώ, στη Μήλο, τις αποδοχές μας. Οι εργοδότες στο νησί μας δεν έχουν κανένα λόγο να πληρώνουν μισθούς 20% και 30% ψηλότερους από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έτσι, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα χρειαστεί να υπερασπιστούμε, εδώ στη Μήλο, όσοι εργαζόμαστε στον ιδιωτικό τομέα, τις αποδοχές μας απέναντι στους εργοδότες.

Για το λόγο αυτό σας καλούμε:
- Να πλαισιώσετε το Εργατικό Κέντρο, να είσαστε παρόντες στα καλέσματα που σας απευθύνουμε, να συμμετέχετε στις Γενικές Συνελεύσεις.
- Να μην αφήσετε τον όποιο εργοδότη να καλλιεργεί διχόνοιες ανάμεσα μας, γιατί στη δύσκολη στιγμή πρέπει να είμαστε ενωμένοι και μονοιασμένοι.
Να δώσετε το παρών στην Γενική Απεργία της 1ης Δεκεμβρίου 2011 για να δηλώσουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούμε παραπέρα ενάντια σε κάθε απόπειρα επιδείνωσης της εργασίας μας και των αποδοχών μας.»

Ερώτηση προς την INTERBETON σχετικά με τις διαθεσιμότητες στην Μήλο και η απάντηση τους. Δείτε εδώ

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου 26/10/2011papagalo

Το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΗΛΟΥ
με αφορμή όσα παραπλανητικά διαδίδονται το τελευταίο καιρό σε σχέση με τις θέσεις του δηλώνει τα εξής :
 ·        Το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΗΛΟΥ δεν δέχεται να χρησιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στην Μήλο ως μοχλός πίεσης από κανέναν.
·        Στηρίζουμε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί, από τις πιο μικρές έως τις πιο μεγάλες, τηρώντας όμως ό,τι προβλέπει η Ελληνική νομοθεσία και εφόσον προστατεύουν το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και την ασφάλεια των εργαζομένων.
·        Ζητάμε από τις υπηρεσίες του κράτους που βρίσκονται στην Μήλο και εκτός Μήλου να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους σε όλους.
·        Οποιαδήποτε μελέτη που αφορά την Μήλο είναι ευπρόσδεκτη. Αρκεί να γίνει από έγκυρο και αναγνωρισμένο φορέα και να είναι αντικειμενική.
·        Η παραπληροφόρηση και η παραπλάνηση συναδέλφων, σχετικά με τις θέσεις και τις προθέσεις μας, οργιάζει κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Η επίσημη θέση του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ είναι αυτή που ανακοινώνεται στην σελίδα μας και στα τοπικά ΜΜΕ. Οτιδήποτε άλλο ακούγεται και λέγεται δεν αποτελεί θέση του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πάντοτε ανοιχτό στη συζήτηση και διαθέσιμο σε όλους τους εργαζομένους να τους ενημερώνει, συλλογικά ή ατομικά, για τις πραγματικές θέσεις του Εργατικού Κέντρου.

Γενική Απεργία στις 19 και στις 20 Οκτωβρίου 2011.
Κάλεσμα σε συζήτηση στις 19 Οκτωβρίου 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Συνάδελφοι,
Tο απόγευμα της περασμένης Πέμπτης η κυβέρνηση ανέστειλε τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων για δύο χρόνια και διευκολύνει την σύναψη ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και κάτω των 50 εργαζομένων.

Οι ενώσεις προσώπων, οι οποίες δεν θα είναι συνδικάτα και δεν θα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 1264/1982, θα μπορούν να συνάπτουν κάτι που θα μοιάζει με συλλογική συμφωνία και να συνομολογούν επιχειρησιακές ρυθμίσεις ανεξάρτητα από τα ισχύοντα προστατευτικά όρια άλλων συλλογικών συμβάσεων ή ακόμη και της εργατικής νομοθεσίας.

Λόγω της αναστολής της επέκτασης, υποβιβάζονται οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από την κλαδική στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Από την άλλη, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τους εργοδότες να μην υπογράφουν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Ευθεία ή έμμεση η παραγνώριση των συνδικάτων και της αυθεντικής συλλογικής διαπραγμάτευσης αποτελεί την αρχή του τέλους της νομοθεσίας που διέπει τις συλλογικές εργασιακές σχέσεις (Ν.1264/1982, Ν. 1876/1990). Αναμένονται νέα μέτρα που σε συνδυασμό με την επικείμενη κατάργηση της κρατικής εγγύησης για την χρηματοδότηση των συνδικάτων θα σημάνουν πολύ σύντομα και το τυπικό τέλος των συνδικάτων με την σημερινή τους μορφή. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε πια να βασιζόμαστε στην νομοθεσία αλλά μόνο στις δικές μας δυνάμεις.

Δεν υπάρχει λόγος για απογοήτευση και φόβο από την δική μας την μεριά. Όσο είναι ακόμη καιρός πρέπει εμείς μόνοι μας να σχεδιάσουμε την νέα δομή της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης και τους νέους τρόπους υπεράσπισης των συμφερόντων μας απέναντι στους εργοδότες.

Καλούμε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011, όλους τους απεργούς από όλους τους εργασιακούς κλάδους, ημέρα Γενικής Απεργίας, στις 10 π.μ. για να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Επιστολή του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου προς το ΔΣ του Σωματείου Υπαλλήλων

Αγαπητοί συνάδελφοι,
διάβασα προσεκτικά την επιστολή που μου απευθύνατε και κατάλαβα ότι θεωρείτε πως κάνω κακό στο Εργατικό Κέντρο, αφού το θέτω σε κίνδυνο, υποτίθεται, με όσα λέω και κάνω, αλλά και στους εργαζόμενους αφού θέτω σε κίνδυνο, κατά τους ισχυρισμούς σας, την απασχόλησή τους. Για τους λόγους αυτούς μου ζητάτε να παραιτηθώ είτε από τη θέση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου είτε από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, κατά προτίμηση δε και από τις δύο.
Όσοι με ψήφισαν, όμως, συνάδελφοι, έχουν άλλη γνώμη. Όταν πριν τρεις μήνες οι εργαζόμενοι με εξέλεξαν για δεύτερη φορά πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, ανανέωσαν με την ψήφο τους την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, δηλαδή σε αυτά που λέω και κάνω ήδη επί μια τριετία. Αυτά που ενοχλούν εσάς δεν ενοχλούν την πλειοψηφία. Αντί, λοιπόν, να ζητάτε την παραίτησή μου, θα έπρεπε να πείσετε τους εργαζόμενους την επόμενη φορά να εκλέξουν κάποιον από εσάς για να εφαρμόσετε την πολιτική σας. Μέχρι να τα καταφέρετε, θα χρειαστεί, συνάδελφοι, να υποταχθείτε στη θέληση της πλειοψηφίας.
Ξεχνάτε, επίσης, συνάδελφοι, ότι δεν είμαι διορισμένος αλλά εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν αρκετοί συμπολίτες μας που δεν συμμερίζονται τη γνώμη σας ότι η ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου δεν συμβιβάζονται. Από πότε η υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και η υπεράσπιση των συμφερόντων του νησιού δεν συμβιβάζονται; Απειλείται, δηλαδή, το νησί από τα συμφέροντα των εργαζομένων; Αντίθετα, θα έπρεπε να αναρωτηθείτε αν συμβιβάζεται η ιδιότητα του στελέχους της εταιρείας, που έχετε μερικοί από εσάς, με την ιδιότητα του συνδικαλιστή.
Συνάδελφοι, επειδή σαν πρόεδρος οφείλω να φροντίζω για την ενότητα του Εργατικού Κέντρου, παραβλέποντας το γεγονός ότι η επιστολή σας είναι ανοιχτά εχθρική προς το πρόσωπό μου, ότι συστηματικά απέχετε από τις απεργίες, ότι ταυτίζετε τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά των εταιρειών εξόρυξης, ότι η γνώμη σας διαφέρει από την άποψη της πλειοψηφίας των εργαζομένων και ταυτίζεται με την γνώμη των εργοδοτών, σας καλώ, με την παρότρυνση των άλλων μελών του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, σε διάλογο για την επίλυση των διαφωνιών μας.
Αντώνης Καβαλιέρος
Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου
29 Αυγούστου 2011
Α.Π. 5638
Η επιστολή σε
pdf εδώ.

Απεργία 28ης και 29ης Ιουνίου 2011.
Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Μήλου: Συνάδελφοι, το Εργατικό Κέντρο Μήλου συμμετέχει στην 48ωρη απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη 29 και 29 Ιουνίου 2011. Η απεργία θα ξεκινήσει την Δευτέρα στις 22:00’ και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη στις 22:00΄. Η συμμετοχή σας στην απεργία θα κοθορίσει την τύχη όλων μας σήμερα και αύριο το μέλλον των παιδιών μας. Συνάδελφοι, καθένας μας είναι υπεύθυνος για τη στάση του. Καμία οικονομική θυσία δεν θα ανεχθούμε πλέον. Την Τρίτη στις 10:30’ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο.
Το Εργατικό Κέντρο απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας Μήλου επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο σε ημέρα απεργίας να λειτουργούν τα εργοστάσια της S&B υποστελεχωμένα, και στα υπογεγραμμένα δελτία εργασίας να εμφανίζονται διαφορετικοί εργαζόμενοι. Το Εργατικό Κέντρο ζητάει από την Επιθεώρηση Εργασίας ενημέρωση για την νομιμότητα των παραπάνω φαινόμενων. Επίσης ζητάει αντίγραφα των δελτίων εργασίας της 28ης και 29ης Ιουνίου 2011, τα οποία να του παραδοθούν πριν την έναρξη της απεργίας. Διαβάστε την επιστολή εδώ.

Απεργία 15ης Ιουνίου 2011.
Το Εργατικό Κέντρο Μήλου συμμετέχει στην απεργία της 15ης Ιουνίου 2011. Η απεργία θα τελειώσει την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 10:00’ το βράδι. Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

Επιστολή Εργατικού Κέντρου προς την Επιθεώρηση Μεταλλείων

Το Εργατικό Κέντρο Μήλου απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Μεταλλείων (ΕΜΝΕ), στις 6 Ιουνίου, με το εξής αίτημα:
Μετά από επίσκεψή μας στο ορυχείο Μπεντονίτη που βρίσκεται στη θέση Αγγεριά Νήσου Μήλου, συμφερόντων S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει εκεί ένα ρήγμα το οποίο πιστεύουμε ότι εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων λόγω πιθανής κατακρήμνισης. Ζητάμε την άμεση επέμβαση της ΕΜΝΕ για άμεσο έλεγχο και πόρισμα. Ζητάμε από την Υπουργό κ.Τϊνα Μπιρμπίλη να το θέσει σε άμεση προτεραιότητα λόγω του σοβαρού της υπόθεσης. Ευχαριστούμε και αναμένουμε τις γρήγορες ενέργειές σας.
...και επιστολή της Επιθεώρησης Μεταλλείων προς την S&B
Εντολή στην S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. να λάβει μέτρα ασφαλείας εργαζομένων και περιοίκων και ορθολογικής εκμετάλλευσης, ζητάει με έγγραφο του το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, υπογεγραμμένο από τον Επιθεωρητή Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας κ.Χαράλαμπο Ιωσηφάκη. Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο ζητάει από την S&B: 1) Να απομονώσει την περιοχή της αστάθειας και εκδήλωσης ρωγμών και ειδικότερα: i. Απαγόρευση της κυκλοφορίας καθώς και κάθε προσέγγιση πάνω από την υπόψη περιοχή και σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων από το φρύδι του πρανούς. Για το σκοπό αυτό να τοποθετηθούν μεταξύ των άλλων προειδοποιητικές πινακίδες καθώς και εμφανής σήμανση κινδύνου (π.χ κόκκινη κορδέλα), καθ όλο το μήκος της. ii. Απαγόρευση της κυκλοφορίας καθώς και κάθε προσέγγιση σε απόσταση 50 μέτρων, κάτω από την υπόψη περιοχή. 2) Να γίνει όπου απαιτείται αποψίλωση περιφερειακής ζώνης σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρα από το φρύδι του πρανούς, ώστε να είναι δυνατή η παρατήρηση πιθανών νέων προειδοποιητικών ρωγμών. 3)  Να συνεχίσει τακτικότατους καθημερινούς ελέγχους της εξέλιξης του φαινομένου με τοπογραφικές μετρήσεις και οπτικές παρατηρήσεις τόσο των κατακόρυφων όσο και των οριζόντιων μετατοπίσεων. Κάθε σειρά μετρήσεων θα αναγράφεται άμεσα, στο θεωρημένο βιβλίο επίβλεψης του ορυχείου. Ο έχων την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία του ορυχείου και ο επιβλέπων μηχανικός, να ελέγχει καθημερινά οπτικά την υπόψη περιοχή και ειδικότερα τις γειτονικά υγιείς περιοχές (π.χ. στη ζώνη πάνω από το φρύδι, όσον αφορά την πιθανή παρουσία νέων ρωγματώσεων). Μετά το τέλος της βάρδιας να σημειώνει τις παρατηρήσεις του στο θεωρημένο βιβλίο επίβλεψης του ορυχείου. 4) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κάθε εξορυκτική δραστηριότητα στο υπόψη τμήμα του ορυχείου ακόμη και σε αποστάσεις μεγαλύτερες των προαναφερθέντων 50 μέτρων στα οποία έχει απαγορευθεί η προσέγγιση. Πριν από κάθε μελλοντική επανάληψη της εκμετάλλευσης του τμήματος αυτού, να υποβάλετε στην Υπηρεσία μας τεχνικό υπόμνημα από το οποίο να προκύπτουν τα πιθανά αίτια του φαινομένου, ότι το φαινόμενο έχει σταθεροποιηθεί πλήρως και να εξασφαλίζεται η απόλυτη ασφάλεια των εργασιών. 5) Να υποβάλει στο υπουργείο εντός 20 ημερών πρόσφατη (μετά την 27/05/2011) τοπογραφική αποτύπωση κατάλληλης κλίμακας, της περιοχής αστάθειας, προσκομίζοντας και κατάλληλες φωτογραφίες. 6) Σε περίπτωση που παρατηρηθούν νέες προειδοποιητικές ρωγμές ή σημειωθεί ραγδαία αύξηση στο ρυθμό εξέλιξης του φαινομένου: i. Να διακόψει άμεσα όλες τις εργασίες και να απομονώσει και τη νέα περιοχή κατά τα προηγούμενα. ii.  Να ειδοποιηθεί ο μηχανικός του έργου ο οποίος θα λάβει όποια επιπλέον άμεσα μέτρα κρίνει απαραίτητα (έκδοση οδηγιών, νέα τοπογραφικά βάθρα για την παρακολούθηση του φαινομένου, κ.λ.π.) iii. Να ειδοποιήσει άμεσα την Υπηρεσία του υπουργείου. Το υπουργείο τάσσει την άμεση εφαρμογή των παραπάνω μέτρων και  εφιστά την προσοχή στην αυστηρή και εμπρόθεσμη συμμόρφωσή προς τις παραπάνω παραγγελίες του προς αποφυγή των κυρώσεων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις και παράλληλα την υποχρέωση να ενημερώνεται γραπτά για την εκτέλεσή τους. Διαβάστε το σχετικό έγγραφο εδώ.
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Εργατικό Κέντρο
Στις 25 Μαίου 2011, πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Μήλου και εκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο που ανέλαβε ήδη τα καθήκοντά του. Ανατέθηκαν τα παρακάτω καθήκοντα: Πρόεδρος ανέλαβε ο Αντώνης Καβαλιέρος του Βασιλείου, Αντιπρόεδρος ο Νίκος Ψαθάς του Γεωργίου, Γενικός Γραμματέας ο Περικλής Νίνος του Νικολάου, Ταμίας ο Σταμάτης Πουλάκης του Αντωνίου, και Μέλος ο Αντρέας Βήχος του Ιωάννου.

Επιστολή του Εργατικού Κέντρου Μήλου για την επίβλεψη μηχανολογικών εγκαταστάσεων της S&B
Με επιστολή του προς την Επιθεώρηση Μεταλλείων, την Επιθεώρηση Εργασίας Μήλου, το ΙΚΑ, την ΔΟΥ Μήλου, τον Ειδικό Γραμματέα ΣΕΠΕ και το Σώμα Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, ζητάει να ενημερωθεί το Εργατικό Κέντρο Μήλου σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από τους αποδέκτες της επιστολής για τον έλεγχο της νόμιμης στελέχωσης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων της S&B ώστε να λειτουργούν με βάση τον νόμο. Διαβάστε την επιστολή εδώ.

Απεργία 11ης Μαΐου 2011

Συνάδελφοι,
Ένα χρόνο μετά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, η κυβέρνηση και η τρόικα κλιμακώνουν την επίθεσή τους σε βάρος των εργαζομένων. Η αγορά εργασίας απορρυθμίζεται πλήρως, ενώ δικαιώματα και ελευθερίες, που κατακτήθηκαν μέσα από πολύχρονους και μαζικούς αγώνες του Εργατικού Κινήματος, συρρικνώνονται καθημερινά.
125 χρόνια μετά τον γενικό ξεσηκωμό των Εργατικών Συνδικάτων του Σικάγο, το αίτημα για αξιοπρεπή δουλειά στην Ελλάδα του Μνημονίου γίνεται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να βρεθούν σε θέσεις μάχης για την ανατροπή όλων εκείνων των μέτρων, που βυθίζουν τη Χώρα σε ένα νέο «εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα» και τα εργατικά νοικοκυριά της στη φτώχεια και την ανέχεια.
Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση και να ενώσουμε δυναμικά τη φωνή μας με τους χιλιάδες των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ελλάδα, διεκδικώντας να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση των χρηματαγορών.
Το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς και συσπείρωσης ευρύτατων κοινωνικών δυνάμεων. Να ηγηθεί του αγώνα για απεμπλοκή της Χώρας από το καταστροφικό Μνημόνιο, δημιουργώντας τις πολιτικές προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία της Χώρας.
Ειδικότερα στην Μήλο έχουμε γευτεί της παρακάτω αλλαγές :

  • Κατάργηση στους νέους εργαζόμενους του 16% .

  • Απορρύθμιση των ειδικοτήτων.

  • Κατάργηση θέσεων εργασίας με την μορφή συνταξιοδότησης.

  • Συρρίκνωση των μισθών.

  • Απειλές για το μέλλον της εργασίας μας.

  • Μονομερή απόφαση του υπουργείου για λειτουργία γεωθερμικής μονάδος.

Επίσης πρόκειται το επόμενο διάστημα να γευτούμε και αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως και κατάργηση των υποχρεωτικών ειδικοτήτων που έχουν οι εργοδότες.
Όλα τα παραπάνω κατά την άποψή μας είναι πολύ σοβαρά και πρέπει να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε όλα αυτά απεργώντας στις 11 Μαΐου 2011.
Παράλληλα όμως πρέπει να αδιαφορήσουμε – σνομπάρουμε τις φωνές που μας λένε να μην απεργήσουμε και ότι περνάμε καλά στην Μήλο. Αυτές οι φωνές έχουν σκοτεινά συμφέροντα και ποντάρουν στην εύνοια των εργοδοτών.


Πρωτομαγιά 2011
Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Μήλου.

Με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μεταβιβάστηκε το δικαίωμα εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού της Μήλου, της Κιμώλου και της Πολυαίγου, από τη ΔΕΗ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες οφείλει μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 να έχει εγκαταστήσει την μονάδα ισχύος 5 MW και να έχει ολοκληρώσει και υποβάλει προς έγκριση το αντίστοιχο τελικό πρόγραμμα εκμετάλλευσης για ολόκληρο τον εκμισθωμένο σε αυτήν χώρο. Από τον Δεκέμβριο 2014 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες οφείλει να θέσει σε λειτουργία την παραπάνω μονάδα των 5ΜW και να εκμεταλλεύεται το απαιτούμενο για τη λειτουργία της γεωθερμικό δυναμικό. Ομοίως οφείλει να εκπονήσει το προαναφερόμενο τελικό πρόγραμμα εκμετάλλευσης του πεδίου και να θέσει εντός των προβλεπομένων από αυτό ορίων τις αντίστοιχες μονάδες παραγωγής ενέργειας.
Διαβάστε το σχετικό έγγραφο: Εγκριση μεταβίβασης του δικαιώματος αναζήτησης, έρευνας, και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού στο νησιωτικό σύμπλεγμα “Μήλος-Κίμωλος-Πολύαιγος” από τη ΔΕΗ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Eπίσης, το σχετικό ΦΕΚ.

ΝΕΟ Επιστολή του ΕΚΕ Μήλου για την επίβλεψη μηχανολογικών εγκαταστάσεων προς τις εταιρείες Μεσόγειος και ΙΤΑ ΑΕ (κοινοποίηση σε Αιολική Μήλου).
Διαβάστε την επιστολή εδώ.

Διευκρινίσεις της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σχετικά με τον χειρισμό και την επίβλεψη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σε εγκαταστάσεις της S&B εκτός λατομικού χώρου (4 Απριλίου 2011). Διαβάστε το Έγγραφο.

To IKA δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τη συνταγογράφηση σε χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους μετά από σχετική επιστολή του Εργατικού Κέντρου Μήλου. Διαβάστε το σχετικό έγγραφο.

Παραβάσεις εργοδοτών. Διαβάστε τους σχετικούς πίνακες 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

Το Εργατικό Κέντρο Μήλου συμμετείχε στην Γενική Απεργία της 23ης Φεβρουαρίου 2011. Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση.

Το Εργατικό Κέντρο Μήλου και τα σωματεία της δύναμής του, Εργατική Ένωση Μήλου, Σωματείο Οικοδόμων Μήλου, Σωματείο Χειριστών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων Μήλου, Σωματείο Οδηγών Μήλου, Σωματείο Συνταξιούχων Μήλου, Εργατική Ένωση Κιμώλου, Σωματείο Μηχανοτεχνιτών και βοηθών Μήλου, δώρησαν την Δευτέρα 24.01.2011 στο Κέντρο Υγείας Μήλου 2 παλμικά οξύμετρα στην μνήμη του Ιωάννη Βήχου αποβιώσαντα συναδέλφου και πρώην προέδρου του Εργατικού Κέντρου Μήλου. Συμμετοχή στην πιο πάνω δωρεά είχε και ο πατέρας του εκλιπόντος Φραγκιός Βήχος. Τα όργανα υποδείχθηκαν από το Κέντρο Υγείας Μήλου. Η εισαγωγή τους έγινε από τις ΗΠΑ. Στις παρακάτω διευθύνσεις μπορείτε να δείτε αναλυτική περιγραφή των οργάνων:
Διεύθυνση 1 και Διεύθυνση 2

Δείτε εδώ τα Video από την εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Μήλου στις 12 Δεκεμβρίου 2010

Έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας Νοτίου Ελλάδος (ΕΜΝΕ) σχετικά με την επίβλεψη μηχανολογικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας βιομηχανικών ορυκτών εντός των ορυχείων της εταιρείας S&B Βιομηχανικά Ορυκτά στη Μήλο. Το έγγραφο αναφέρεται στην υποχρέωση της εταιρείας να απασχολεί Πρακτικούς Μηχανικούς και την καλεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10 παρ.17 περ. β του Ν. 3863/2010

Επιστολή του Εργατικού Κέντρου
προς την Επιθεώρηση Εργασίας σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας στο προσωπικό που απασχολεί ο εργολάβος Αντώνιος Νίνος στις εγκαταστάσεις της S&B.

Διαμαρτυρία του Εργατικού Κέντρου Μήλου για την προβληματική λειτουργία του Κέντρου υγείας και του ΙΚΑ.

Αίτηση του Εργατικού Κέντρου προς το ΣΕΠΕ για την στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας στην Μήλο (Ιούλιος 2010). Διαβάστε το έγγραφο εδώ.
Διαμαρτυρία της κ.Χάιδως Κυρίτση για το περιεχόμενο της αίτησης του Εργατικού Κέντρου, διαβάστε
εδώ.
Εξώδικη απάντηση του Εργατικού Κέντρου προς κ.Χάιδω Κυρίτση, διαβάστε
εδώ.
Η απάντηση του ΣΕΠΕ
εδώ.

Με έγγραφό του, το Εργατικό Κέντρο Μήλου ζητάει από την Επιθέωρηση Εργασίας όπως ενεργήσει για να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ Ατλάντικ τα δεδουλευμένα, τα οποία παράνομα παρακρατεί μέχρι τώρα η επιχείρηση.
Δεύτερη επιστολή του Εργατικού Κέντρου για το ίδιο ζήτημα.

Από το Περιφερειακό Γραφείο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας Σύρου ανακοινώνεται ότι κατά τις ημερομηνίες 1/9/2010 έως 6/9/2010 (για εργαζόμενους) και 25/9/2010 ώς 30/9/2010 ή 1/10/2010 έως 6/10/2010 (για συνταξιούχους) θα πραγματοποιηθεί 6ημερη εκδρομή με προορισμό την Σαντορίνη. Για δήλωση συμμετοχής διαβάστε την ανακοίνωση.

Εξώδικη διαμαρτυρία
του Σωματείου Μηχανοτεχνιτών κατά της S&B σχετικά με την απασχόληση των πρακτικών μηχανικών. Το Σωματείο διαμαρτύρεται για την μέχρι σήμερα άρνηση της εταιρείας να προβεί σε στελέχωση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων με πρακτικούς μηχανικούς όπως επιτάσσει η νομοθεσία, και ζητάει από την S&B να προβεί αμέσως στην εν λόγω στελέχωση. Διαβάστε το έγγραφο και την αρνητική απάντηση της S&B.

Στα δικαστήρια κατέφυγε η S&B για να αντιμετωπίσει την απεργία των χειριστών της 30ης Ιουνίου 2010. Διαβάστε την εξώδικη προαναγγελία της απεργίας, την αγωγή, την θέση των χειριστών και την απόφαση του δικαστηρίου. Η S&B οδήγησε στο δικαστήριο το Σωματείο Χειριστών στις 30 Ιουνίου 2010 και πέτυχε να βγάλει παράνομη την 24ωρη απεργία, που είχε κηρύξει το Σωματείο. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Μήλου, η απόφαση βασίστηκε σε καθαρά νομικά επιχειρήματα που παραμερίζουν την ουσία της διαμάχης. Πέρα, όμως, από την νομική της πλευρά, η δίκη αυτή δείχνει πως έχουμε μια σειρά εξελίξεις: Πρώτο από όλα, είναι πρωτοφανής η ενέργεια αυτή της S&B, που μέχρι σήμερα κατόρθωνε μέσα από έναν δήθεν διάλογο επιχείρησης-εργαζομένων να επιβάλει την θέλησή της αφού η εταιρεία ήταν πάντοτε η ισχυρή πλευρά στο συσχετισμό δύναμης. Η προσφυγή της εταιρείας στο δικαστήριο δείχνει ότι η S&B έχει χάσει την αυτοπεποίθησή της πως μπορεί ακόμη να πείθει, με το καλό ή με τον φόβο, τους εργαζόμενους. Δεύτερο, η S&B έχει προσπαθήσει πολύ να φτιάξει ένα προσωπείο "άγιας εταιρείας-προστάτιδας" του νησιού και των εργαζομένων. Το προσωπείο αυτό, που είχε αρχίσει να ξεφτίζει μετά από τις φετινές αντιπαραθέσεις με τα συνδικάτα των εργαζομένων, πέφτει τώρα εξαιτίας της δίκης της 30 Ιουνίου 2010. Εάν αυτή η δίκη δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, τότε ίσως να είναι η αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις της S&B με τους εργαζόμενους όπου θα δούμε την εταιρεία να υπερασπίζεται ανοιχτά το καθαρό της συμφέρον και όπου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από τις οργανώσεις τους.Με εξώδικη απάντηση
(10/6/2010) στην εξώδικη διαμαρτυρία του Εργατικού Κέντρου Μήλου σχετικά με την χορήγηση αδειών σχολικής παρακολούθησης στους εργαζόμενους, η S&B ισχυρίζεται ότι από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, προστατεύει και προωθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις, και ότι σεβόμενη τις οικογενειακές υποχρεώσεις των υπαλλήλων της χορηγεί σε αυτούς τις προβλεπόμενες από τον νόμο σχολικές άδειες. Η εξώδικη απάντηση, την οποία υπογράφουν οι κ.Κεφάλας και Τσοντάκης, θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί του Εργατικού Κέντρου που αναφέρονται στην εξώδικη διαμαρτυρία της 31/5/2010 είναι “ανακριβείς και ανυπόστατοι”. Διαβάστε το έγγραφο εδώ. Το Εργατικό Κέντρο Μήλου εκλαμβάνει την απάντηση της S&B ως δέσμευση ότι στο μέλλον, ανεξάρτητα από ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν, θα χορηγεί τις σχολικές άδειες όπως προβλέπονται από τον νόμο.

Εξώδικη διαμαρτυρία του Εργατικού Κέντρου Μήλου προς την S&B σχετικά με την χορήγηση αδειών σχολικής παρακολούθησης στους εργαζόμενους, 31/5/2010. Διαβάτε το έγγραφο εδώ. Είχε προηγηθεί έγγραφο του Εργατικού Κέντρου προς την Επιθεώρηση Εργασίας σχετικά με την μη χορήγηση αδειών σχολικής παρακολούθησης στους εργαζόμενους της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ και της Εργωνίας ΑΕ. Διαβάστε το έγγραφο εδώ. Η άδεια απουσίας των γονέων για παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών τους ορίζεται από τον νόμο και είναι συνολικά 4 εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος (διαβάστε τον σχετικό νόμο 1483/86) και σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ 2008-2009 (άρθρο 4 της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2008-2009) υπολογίζεται για κάθε παιδί ξεχωριστά. Ετσι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, εφ' όσον έχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών τα οποία πηγαίνουν σχολείο (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση), δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα από την εργασία τους, μέχρι να συμπληρώσουν 4 εργάσιμες ημέρες σε κάθε ημερολογιακό έτος. Η άδεια απουσίας χορηγείται στον ένα από τους δύο γονείς. Αν και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, θα πρέπει να αποφασίσουν με κοινή συμφωνία, κάθε φορά, ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού και για πόσο χρονικό διάστημα. Πάντως η άδεια δεν μπορεί συνολικά και για τους δύο γονείς να υπερβαίνει τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών (άρθρο 9, Ν. 1483/84). Ο χρόνος απουσίας των μισθωτών από την εργασία τους λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό των αποδοχών τους, για τη χορήγηση της κανονικής άδειας απουσίας και του επιδόματος αδείας, καθώς και για τον υπολογισμό της αποζημιώσεως σε περίπτωση απολύσεώς τους (άρθρο 13, Ν. 1483/ 84).

Υποχρεωτική η απασχόληση Πρακτικών Μηχανικών για την λειτουργία μηχανολογικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας υλικών στα ορυχεία. Έγγραφο της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος 13/5/2010

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε γενική απεργία στις 20 Μαϊου από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων απ’ όλους τους κλάδους και επιχειρήσεις. Σε αρκετούς χώρους δουλειάς η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία άγγιξε το 100%. Εκφράστηκε με δυναμικό τρόπο η απαίτηση των εργαζόμενων να αποκρουσθούν οι νεοφιλελεύθερες συνταγές, να αποτραπεί η ακύρωση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να μην προωθηθεί και ψηφισθεί το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης να μην κυριαρχήσουν οι “Αγορές” και οι κερδοσκόποι.

Αίτηση του Εργατικού Κέντρου προς το Υπουργείο Οικονομίας σχετικά με την απασχόληση των πρακτικών μηχανικών. Διαβάστε το έγγραφο εδώ.

Διαμαρτυρία και Πρόσκληση του Επαγγελματικού Σωματείου Χειριστών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων Μήλου και του Εργατικού Κέντρου προς το Υπουργείο Οικονομίας, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και το Επαρχείο Μήλου για την διενέργεια αυτοψίας στους προβόλους της εταιρείας φόρτωσης της S&B σχετικά με το ζήτημα εάν για την λειτουργία των μηχανικών εγκαταστάσεων απαιτείται ειδικός χειρισμός από αδειούχο χειριστή. Διαβάστε το έγγραφο
εδώ. ‘Εγγραφο του Επαρχείου Μήλου προς το Υπουργείο Οικονομίας σε συνέχεια διαμαρτυρίας του Σωματείου Χειριστών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων Μήλου. Διαβάστε το έγγραφο εδώ. Για την ισχύ κίνησης του προβόλου διαβάστε σχετικό υπόμνημα της S&B και την αντίθετη άποψη του Εργατικού Κέντρου για το ζήτημα αυτό.

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Μήλου για την απεργία της 5ης Μαϊου 2010
Διαβάστε την λίστα με τα αντεργατικά μέτρα εδώ.

Διαμαρτυρία και Πρόσκληση του Επαγγελματικού Σωματείου Χειριστών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων Μήλου και του Εργατικού Κέντρου προς το Υπουργείο Οικονομίας, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και το Επαρχείο Μήλου για την διενέργεια αυτοψίας στους προβόλους της εταιρείας φόρτωσης της S&B σχετικά με το ζήτημα εάν για την λειτουργία των μηχανικών εγκαταστάσεων απαιτείται ειδικός χειρισμός από αδειούχο χειριστή. Διαβάστε το έγγραφο
εδώ. ‘Εγγραφο του Επαρχείου Μήλου προς το Υπουργείο Οικονομίας σε συνέχεια διαμαρτυρίας του Σωματείου Χειριστών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων Μήλου. Διαβάστε το έγγραφο εδώ.

‘Αρνηση συμμετοχής του Εργατικού Κέντρου Μήλου στην διαδικασία εκλογής βράβευσης για το βραβείο “Αναστασία Αντωνιάδου”. Διαβάστε εδώ το σχετικό έγγραφο και την απάντηση της S&B.

Πρόσκληση σε συνέλευση του Σωματείου Μηχανοτεχνιτών και Βοηθών Μήλου, 24 Απριλίου 2010.

Αίτηση 30 Μαρτίου 2010 του Εργατικού Κέντρου Μήλου ενώπιον της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων σχετικά με την λειτουργία και τον χειρισμό του προβόλου φόρτωσης της S&B από διπλωματούχους μηχανικούς της εταιρίας. Διαβάστε το περιεχόμενο της αίτησης εδώ.

Ανακοίνωση 26/03/2010 του Εργατικού Κέντρου Μήλου σχετικά με την στάση των μηχανικών της S&B στην διάρκεια δύο απεργιών.
Με ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Μήλου ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν στις δύο πανελλαδικές απεργίες της 24ης Φεβρουαρίου και της 11ης Μαρτίου 2010. Στην ίδια ανακοίνωση, το Εργατικό Κέντρο αναφέρεται στην στάση των μηχανικών της S&B στην διάρκεια των δύο απεργιών κατά τις οποίες οι περισσότεροι από τους μηχανικούς ανέλαβαν να εκτελέσουν καθήκοντα που είναι της αρμοδιότητας των ειδικευμένων εργατών. Το Εργατικό Κέντρο Μήλου έχει ήδη αναθέσει σε νομικούς συμβούλους του να διερευνήσουν το ζήτημα και αναφέρεται στην ανακοίνωσή του στην ηθική πλευρά της στάσης που κράτησαν οι μηχανικοί. Θεωρώντας ότι οι μηχανικοί συγκρότησαν απεργοσπαστικό μηχανισμό, έδειξαν έλλειψη αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους, ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τα συμφέροντα της επιχείρησης και αδιαφόρησαν τελείως για τα συμφέροντα των εργαζομένων, αντιμετωπίζουν μάλιστα με αλαζονεία την κριτική που τους ασκείται σχετικά με το ζήτημα, το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Μήλου να καταδικάσουν ηθικά την στάση των μηχανικών. Διαβάστε το ακριβές περιεχόμενο της ανακοίνωσης
εδώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εργατικής Ένωσης Μήλου καλεί τα μέλη του σε ετήσια
Τακτική Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μήλου, το Σάββατο 20 Μαρτίου 2010 και ώρα 7 μ.μ. με θέματα την έγκριση του οικονομικού απολογισμού 2009, την έγκριση οικονομικού προϋπολογισμού του έτους 2010 και την ενημέρωση για την παράνομη χρήση αδείας σε ημέρα απεργίας. Θα γίνει επίσης ενημέρωση για τα νέα οικονομικά μέτρα από τον επιστημονικό σύμβουλο του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Ηλία Ιωακείμογλου και θα ακολουθήσει συζήτηση. Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τους συναδέλφους υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία όλων είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά καθώς η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι δεν έχει προηγούμενο. Διαβάστε το κείμενο της πρόσκλησης εδώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Μηχανοτεχνιτών και Βοηθών καλεί τα μέλη σε ετήσια
Τακτική Γενική Συνέλευση στις 26 Φεβρουαρίου 2010 ημέρα Παρασκευή και ώρα 7:00΄μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μήλου. Θα παρευρίσκεται ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομασπανδίας Μετάλλου. Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

Απολογιστική ανακοίνωση
του Εργατικού Κέντρου Μήλου για την απεργία της 5ης Φεβρουαρίου 2010.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισες,
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Μήλου σύσσωμη θέλει να ευχαριστήσει όλα τα μέλη της δύναμής του, αλλά και τα μη μέλη, που συμμετείχαν στην απεργία της 5ης Φεβρουαρίου 2010. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων δείχνει ξεκάθαρα ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα για ένα καλύτερο μέλλον αυτών και των παιδιών τους. Η αλήθεια είναι ότι το 2009 γίναμε όλοι αποδέκτες μιας οικονομικής κρίσης που κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν ώστε να εφαρμόσουν αντεργατικά μέτρα. Εμείς οι εργαζόμενοι το θεωρήσαμε πολύ μεγάλη αδικία, γι’αυτό αντιδράσαμε. Το ίδιο θα πράξουμε και στο μέλλον αν χρειαστεί. Οι εργοδότες πρώτα από όλα θα πρέπει να μάθουν να σέβονται και να υπολογίζουν τον εργαζόμενο. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου θέλει να ευχαριστήσει επίσης θερμά τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων για την στήριξη και την βοήθειά τους.
Συνάδελφοι, η δύναμη είναι στα χέρια μας. Δύναμή μας η Ενότητα.

Διαβάστε την ανακοίνωση στην έντυπη έκδοσή της
εδώ.

Υπερβαίνει το 90% η συμμετοχή στην απεργία του Εργατικού Κέντρου Μήλου.

Πρωτοφανής και εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Μήλου από τις 22:00΄ της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου 2010 έως τις 22:00’ της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου 2010.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, η συμμετοχή στην απεργία έχει υπερβεί το 90% των εργαζομένων.


24ωρη προειδοποιητική απεργία του ΕΚΜ.
Ανακοίνωση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου για την απεργία από τις 22:00΄ της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου 2010 έως τις 22:00’ της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου 2010.
Διαβάστε το σχετικό εξώδικο εδώ.
Ανακοίνωση συμπαράστασης των συνταξιούχων.

Με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε
στις 31 Ιανουαρίου 2010, στο Εργατικό Κέντρο Μήλου, Γενική Συνέλευση με θέμα τις διαθεσιμότητες και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στις επιχειρήσεις του εξορυκτικού κλάδου
του νησιού. Την συζήτηση ακολούθησε ψηφοφορία με την οποία οι εργαζόμενοι έκφρασαν την συμφωνία τους σχετικά με την πρόταση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και των Σωματείων να πραγματοποιηθεί 24ωρη προειδοποιητική απεργία ενάντια στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των ειδικοτήτων και τις διαθεσιμότητες.

 

Ανακοίνωση και πρόσκληση του Σωματείου Χειριστών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων Μήλου σε Γενική Συνέλευση στις 31 Ιανουαρίου 2010 στο Εργατικό Κέντρο.

Ανακοίνωση και πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Μήλου σε Γενική Συνέλευση με θέμα τις διαθεσιμότητες
στις
31 Ιανουαρίου 2010.

Ανακοίνωση και πρόσκληση του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Αυτοκινήτων Μήλου σε Γενική Συνέλευση
στις
31 Ιανουαρίου 2010.

Ανακοίνωση της Εργατικής Ένωσης Μήλου σχετικά με τις αποδοχές και τις διαθεσιμότητες και πρόσκληση στην Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου στο Εργατικό Κέντρο.

Συνέλευση Μηχανοτεχνιτών 4 Δεκεμβρίου 2009.

Επιστολή του Εργατικού Κέντρου προς τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Διεκδίκηση εργαζομένων για παράταση συμφωνίας με την S&B σχετικά με το 16%
Η συνέλευση των Διοικητικών Συμβουλίων των Πρωτοβάθμιων Σωματείων του Εργατικού Κέντρου Μήλου, κατά την συνεδρίασή τους που πραγματοποιήθηκε στις 30/10/2009, αποφάσισε ομόφωνα να διεκδικήσει από την S&B την παράταση της συμφωνίας σχετικά με την αναπροσαρμογή των αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τον ισχύοντα κανόνα του 16% μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Μήλου σχετικά με τις διαθεσιμότητες στην S&B, 16 Ιουλίου 2009

Υποχρέωση εργοδότη για διαβούλευση με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση που δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο. Έγγραφο της ΓΣΕΕ σε απάντηση αιτήματος του Εργατικού Κέντρου Μήλου

Διαβάστε το ιδρυτικό κείμενο της Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών “Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση” στην ενότητα
Δελτίο Θυέλλης.

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους της Μήλου, Δελτίο Τύπου Όμιλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου

Ερώτηση βουλευτή Γ. Δραγασάκη στις 5/5/2009 προς τον Υπουργό Ανάπτυξης με θέμα την
φόρτωση προϊόντων από μεταλλευτικές επιχειρήσεις.

Να επιβληθεί εργατικός διαχειριστικός έλεγχος στις επιχειρήσεις που επικαλούνται οικονομικά προβλήματα ζητάει η ΓΣΕΕ (23 Απριλίου 2009).

Προκλητικές εργοδοτικές συμπεριφορές
Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη, καταχρηστική και αντεργατική συμπεριφορά των εργοδοτών που καταπατούν κάθε έννοια εργατικού δικαίου και εργατικού δικαιώματος, προχωρώντας σε απολύσεις- διαθεσιμότητες και άλλα. Τελείως παράνομα, μονομερώς και αυθαίρετα τροποποιούν τα ημερήσια ωράρια, τις εβδομαδιαίες μέρες εργασίας, μειώνουν τις αμοιβές και την ασφάλιση των εργαζομένων υπό την εκβιαστική απειλή της απόλυσης.
Με πρόσχημα την επερχόμενη κρίση και την οικονομική ρευστότητα επιχειρούν να ισοπεδώσουν και να ακυρώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα.
Οι εργαζόμενοι, σε όλην την Ελλάδα, αντιδρούν στις καταχρηστικές εργοδοτικές συμπεριφορές που στρέφονται κατά της εργασίας με διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές άδειες, μείωση των αποδοχών και απολύσεις.